Γιατί δεν πρέπει να χωρίζετε τα παιχνίδια με βάση το φύλο


Γενιές και γενιές παιδιών μεγάλωσαν με στερεότυπα, όπως «οι κούκλες και τα κουζινικά είναι για τα κοριτσάκια» ή «τα αυτοκίνητα και τα εργαλεία είναι για τα αγοράκια». Κι όμως, πριν απαγορεύσετε στο γιο σας να ακουμπήσει μια κούκλα, καλό θα είναι να σκεφτείτε τα παρακάτω.

Τα ίδια τα παιδιά δεν κάνουν τέτοιους διαχωρισμούς στο μυαλό τους. Για εκείνα όλα τα παιχνίδια (κούκλες, αυτοκίνητα, εργαλεία, κουζινικά, τουβλάκια, τρενάκια κλπ) είναι απλά παιχνίδια και το μόνο που θέλουν είναι να παίζουν μαζί τους. Το παιχνίδι είναι για τα παιδιά ένα παράθυρο στην ψυχή τους, ένας τρόπος να εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη φαντασία τους, ένα μέσο να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Παίζοντας τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα πάντα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα παιχνίδι με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, που οι ενήλικες δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν. Κατηγοριοποιώντας τα παιχνίδια και απαγορεύοντας στα παιδιά να παίξουν με κάποια από αυτά, γιατί δεν ταιριάζουν στο φύλο τους, είναι σα να περιορίζετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, σα να μην τους επιτρέπετε να εκφραστούν.

Εξάλλου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι προτιμήσεις των παιδιών στα παιχνίδια αλλάζουν καθημερινά. Τη μια τους αρέσει το ένα και την επόμενη μαγεύονται με κάτι άλλο. Συνεπώς, μην αγχώνεστε με τις επιλογές τους, μην υπερ-αναλύετε τα πάντα και απλά αφήστε τα παιδιά να παίξουν και να εκφραστούν. Δώστε τους την ελευθερία να παίξουν χωρίς να τα κατευθύνετε σε συγκεκριμένα παιχνίδια και ακόμα καλύτερα καθίστε κι εσείς στο πάτωμα και παίξτε μαζί τους.